Stormvarning och julskyltning

Det blåser en glädjestorm över jätten Jorm. Sången från en av slutscenerna i filmen Dunderklumpen snurrar runt i huvudet på repeat.

Och jag tycker om när det blåser. Jag tycker om de plösliga vindvirvlarna som drar upp vissna löv och kastar iväg dem långt bort. Jag tycker om att titta på människor som förtvivlat kämpar med sina paraplyn i regnrusket. Jag tycker om fladdrande halsdukar och mössor och hattar som blåser av. Jag har virvlat runt i stan i flera timmar. Advent och julskyltning. Och vi hör klockorna ringa, känner var hjärtas fröjd. Barn sprang omkring och bjöd på pepparkakor och i varje gatgörn stod musikklasser eller körer och sjöng. Marknadsstånd som erbjöd glögg och halmbockar och julkransar och alla möjliga mystiska hantverk. Have yourself a merry little christmas. I affärerna står människor och pratar i telefon, de frågar vet du vilken färg det är på ljusen i mammas vitrinskåp medan de vänder och vrider på en ljusstake.  Stjärnan från Betlehem leder ej bort men hem. Överrallt hör överraskade hälsningsfraser. Skiner på barnet i stallets vrå. Men oj det var länge sedan och jaha så var det dags igen att handla julklappar. Glans över vita skogar. Denna eviga fråga om man vill ha sakerna inslagna. It's christmas evning. Alla dessa idrottsföreningas som säljer Bingolotter och grillad korv. Jag står inne på en dyr presentaffär och letar bland exklusiva teförpackningar men konstaterar att alla sorter verkar äckliga trots förföriska namn på förpackningarna. Rosépeppar, hibiskus och kardemumma.

Och jag stormar omkring och funderar på vad man köper till någon man tycker riktigt mycket om.

Lördagskväll

Jag frågade vart vi var påväg och han sa att vi tar en annan väg hem. Förrutom helljuset som lyser upp landsvägen omges vi av ett kompakt mörker. Björn Afzelius sångröst letar sig ut genom högtalarna. Han kör vilse och skämtar om att det är sådant som händer när man vill överraska någon.

Han säger att han alltid velat se hur sjön ser ut på natten. Vi går ut på flytbryggorna som stillsamt vaggas fram och tillbaka. Isluften som fyller mina lungorna ger mig en känsla av livet. Att verkligheten är nära nu.

Hörsel. Flytbryggorna som slår mot varandra, gnisslande kjedjor. Vinden som drar genom den spröda vassen intill strandkanten. Ett dovt mullrande från vägarna och trafiken någonstans långt borta. Ljud från bilmotorer som ökar och avtar i intensitet då de är i rörelse och jag är alldelles stilla.

Syn. Beckmörkt vatten. Omgivande skog som i svart avtecknas sig mot djupblå molnig himmel. Staden med alla ljus långt borta. Fem röda ljusprickar från vindkraftverken. Reflektioner i vattnet, vitt som böljar och omformas av vattnats rörelser.

Lukt. Det doftar kallt och ingenting alls som det kan göra om nätterna.

Känsel. Kyla mot huden trots vinterkappa och tjock halsduk virad varv efter varv runt halsen. Jag undrar hur kallt det är i det beckmörka vattnet, hur det skulle kännas att omslutas och känna tyngdlösheten.

Jag iakttar din profil när du tittar upp och har händerna i rockfickorna. Jag lysnar på dina funderingar om hur myket mer spännande det måste varit att titta på havet när man inte visste vad som fanns bortom horisonten. Inombords är jag varm och lycklig. 

I köket dricker vi Earl Grey med mycket honung och han läser dikter av Gunnar Ekelöf och låtsas som att vi har en poesicirkel. Jag följer tryckbokstäverna medan han inlevelsefullt läser och gör små pauser vid radbrytningarna.

Du bärare av damm
Människorna skrattar och pratar
runt dig, bakom dig
men du bländar mig
och gömmer deras ansikten för mig
Blind hör jag deras röster
du bärare av människor

(Solstrimman i caféet av G. Ekelöf)         


Torsdagen den 24 november

När jag kom in genom dörren möttes jag av tända ljus, juljazz och en nybryggd kopp te.

Ica Maxi plockade fram alla adventsstjärnor och prydnadstomtar innan de slutat sälja Halloweenpumpor. På TV avlöser reklamfilmerna varandra där företag önskar en God Jul och en sådan får man endast om man åker deras färja eller målar huset med deras oljebaserade färg. Detta var detta den första riktiga känslan av att det snart är jul. Pepparkaksbak.

 
Inget riktigt pepparkaksbak utan att man bränner minst en plåt. Och det gjorde vi.



Konstigaste formarna jag någonsin sett, pepparkaksgrisar brukar annas se exakt likadana ut. Det kanske är linderödsgrisar som inte är industriellt uppfödda och blir till julskinka. De kanske får böka i jorden och se ut precis hur de vill.


Jag gör nog de fulaste pepparkakorna i världen. Men denna är lite roligare att äta upp än ett hjärta, så det är så.


Sedan blev jag serverad världens godaste linssoppa med brödkrutonger. Johannes tog fram kameran och sa att han skulle starta en matblogg. Vilket han kanske borde för jag har gjort många linssoppor och aldrig smakat en som denna.


Vi åkte till havet som såg ut precis så här. Gråskala och väldigt ensligt jämfört med soliga dagar i juli.



Vi spelade Alfapet och han ville lägga ordet solisism men visste inte hur det stavades. Så när han slog i ordboken smög jag fram ett P med tre poäng så det blev rätt. Solipsism.

Amerikanskt

Igår såg jag ett amerikanskt livsstilsprogram. En överviktig man med gravt matmissbruk skulle med hjälp av en coach äte bättre, motionera och gå ner i vikt. Klarar Wally att gå ner ett visst antal kilo vinner han en resa till Disney World. Coachen säger att "Disney World is the happiest place on earth". Efter resan börjar Wally ljuga och åker till drive in-restaurangen istället för gymmet. Han tvingas därför cykla 16 mil vilket nästan dödar honom.  Wally skriver ett brev till coachen om hur misslyckad och hjälplös han känner sig. I slutet kramar de två männen varandra och säger "I love you bro!" när Wally skrivs in på ett behandlingshem för att han inte klarar att sluta äta. 

Dragspel

Idag när jag kom till mötesplatsen satt Lars, antagligen snart 90 år, och väntade på mig i caféet. Med hjälp av rullatorn hade han fått med sig dragspelet. Ett Hagström med svartvita blänkande knappar på båda sidor om bälgen. "Ska vi spela nu?" frågade han. Jag plockade upp mina blockflöjter och bläddrade i Våra svenska visor. Sedan spelade vi Vårvindar friska, Sjösala vals och många andra visor. Han tog ackorden på gehör, lade till intro och små stämmor. Både jag och Lars kommer leva på denna lilla spelstund länge, för att spela tillsammans kan vara något av det roligaste som finns. På måndag kanske vi ska spela schack också.

(I Kristianstads kommun finns mötesplatser för äldre. Dit är alla välkommna, oavsett om man bor på ett äldreboende eller hemma hos sig själv. Syftet är att äldre ska komma ut och se något annat, men kanske framför allt att ingen ska behöva sitta ensam hela dagarna. På mötesplatserna finns möjlighet att deltaga i någon av aktiviteterna som annordnas eller fika och prata av sig med de andra besökarna.)


Citat

Jag hittade en anteckning från när jag, mormor och morfar var ute och åkte bil i början av oktober. Då lövverken gick i gulorange och allt var sådär romantiskt vackert på riktigt. Något som morfar sa, i ren förbifart medan han talade om sina föräldrars sommarstuga och den sedan länge nedlagda lanthandeln, fastnade på papper.

"Karin kan du förstå det, att när jag var nyförälskad körde jag i diket här."


Ålderns höst är en solig junidag

Idag har jag varit fått introduktion på mötesplatsen för äldre där jag ska vikariera på måndag. För att lära mig hur kaffekokaren fungerar. Var någonstans kakfrysen finns som är förseglad med ett stort hänglås. Vilken nyckel man ska öppna kontoret med så man kommer åt skåpet som innehåller nyckeln till kassaskåpet, som i sin tur sedan finns i ett rum långt bort som även det är låst.

På morgonprogrammet stod gymnastik. Vi satt på stolar i en ring och studsade en plastfotboll mellan oss. Gul med ett mönster av femhörniga Österrikiska och Schweiziska flaggor, typen man kan köpa på bensinmackar i nätpåsar. I början kastade vi lätta bollar att fånga, sedanbestämde sig någon för att kasta hårda bollar på den stackars vikarien. Alla kastade på mig. Vi sparkade och använde volleyslag. Bollen studsade mot väggarna och plasma-TV:n.

En liten dam ledde gymnasikövningar. Vi höll hårt i stolsryggarna medan hon högt räknade knälyften och balansövningarna till tio. Jag kände mig stel i hela kroppen och sträckte på mig, men då sa hon att "nej så ska vi inte göra".

En herre tittade upp från sitt korsord. "Är du instrumentalist?" frågade han. "Ja, jag har spelat blockflöjt i tolv år" sa jag och rätade lite på ryggen. "Jag har spelat dragspel i 85 år". Så vi bestämde att imorgon ska vi spela tillsammans.

Ett fikarum. Det heligaste på en arbetsplats. Genom fönstret såg jag min gymnasieskola och utanför gick elever på väg till Netto förbi. Med hjälp av ett reklamblad på bordet försökte jag memorera äppelsorterna man kan köpa där för 10 kronor kilot. Royal Gala, Red Delicious, Golden Delicious, Granny Smith, Ingrid Marie. Ursprungsland Italien och Sverige, max 5 kilogram per hushåll. 

På eftermiddagen stod det bakning på schemat. Besökare kom medan jag och praktikanten plockade fram ingredienserna. "Gör fem gånger satsen" var instruktionen och vi måttade upp femton deciliter mjöl på bordet. Runtom satt gamla damer som nogrannt följde arbetet och läste ur receptboken. De ville inte baka, bara äta kakorna när de var klara. Det blev till ett mysigt litet kafferep. Vi åt ungsvarma sirapskakor, hallonpaj, drack kannor med kaffe och småpratade om allt möjligt. Sedan sa alla hejdå och jag skulle lära mig sådant man gör i slutet av en arbetsdag.   


Utrikessamtal: Blekinge

Morfar: Jag har varit på banken och satt in födelsedagspengar till dig och din kusin. Men jag har börjat fundera på hur länge vi ska fortsätta med detta. Du är ju stora damen nu.

Jag: Du menar att jag ska börja försörja mig själv?

Morfar: Ja, vid din ålder var mormor gift.

(Telefonluren lämnas över till mormor.)

Mormor: Lyssna inte på honom, han bara ljuger. Jag var tjugoett och ett halvt. Vi var på bilbesiktningen och han fick bilen kaserad, det är därför han är så sur.

(Och lite senare.)

Mormor: Jag sa idag att jag nog önskar mig en liten katt och då sa morfar att jag får ta hand om den själv.

Om en bok jag läser

Även om jag bara har läst de första 14 sidorna kan jag med all säkerhet säga att Solstaden är en väldigt vacker historia. Mycket för att den är skriven av min favoritförfattare Tove Jansson, men även för att den handlar om en stad i USA befolkad av gamla damer. Det står om vita trähus med öppna verandor där gungstolarna står på rad. Och hur palmer vajar längs strandpromenaden.


 
"I St Petersburg finns det fler hårfrisörer än någon annanstans och de är specialister på att lägga små luftiga lockar av tunt vitt hår. Hundratals gamla damer vandrar under palmerna med vita och lockiga huvuden, herrarna är däremot inte så många."

"Miss Arundell skrek: Herregud, hon av alla människor! Titta på henne, hon är blek av glädje... De frågade: Vad ska du köpa? Och hon ropade Solsken! Solsken! Ett eget rum för mig själv! Så hade hon svarat, utan att tänka efter ett ögonblick. Hennes kropp var liten och kall och hon hade vunnit på egen hand, på sitt eget lottnummer, och rättvisa var äntligen skipad."

Om att ljuga för att få träffa någon

Han ringde till mig och sa att bussarna hem till honom hade slutat gå för kvällen. Han frågade trevande om han fick komma hem till mig istället. Jag svarade "okej javisst du är så välkommen". (Klockan var lite i nio och innan vi släckte sänglampan erkände han att det visst hade gått bussar).

Att leka filmkrönikör



Två väldigt vackra tecknade filmer jag sett på senaste: Trion från Belleville och The Illusionist. Båda tecknade av fransmannen Sylvain Chomet.

Trion från Belleville är en liten märklig historia om en pojke, en gammal dam och en sorgsen hund. Pojken hade som liten ett album med bilder på cyklister under sängen och den gamla damen tränar honom till att kunna deltaga i Tour de France. Hunden sitter mest i ett fönster och ser ledsen ut, ibland skäller den på förbisusande tåg. Under ett cykellopp blir den pojken (numera en ung man) kidnappad av maffian och bortförd till staden Belleville. Den gamla damen och hunden följer efter i en trampbåt över havet där de träffar på en jazztrio som sett sina bästa dagar.

The Illusionist handlar om en trollkarl som får sparken från teatern han jobbar på. Han reser iväg och hamnar på en skotsk pub där han får anställning och lär känna en liten flicka. Efter att ha tjänat ihop tillräckligt med pengar fortsätter han sin resa och flickan som tror att trollkarlen kan ge henne allt i hela världen följer med. De hamnar i Edinburgh där de bor i en ett hus tillsammans med en buktalare och en självmordsbenägen clown. Medan trollkarlnen kämpar för att få jobb på olika tillställningar strosar flickan runt på staneds gator och drömmer. Otroligt vacker historia, om något lite svårare och öppnare för egna tolkningar än den förra.

Det som är så fantastiskt fint med Sylvain Chomets filmer att att det knappt sägs någonting. Någon replik här och där, kanske lite nonsensspråk ibland. Iställer får illustrationerna tala, något som Chomet verkligen lyckats med. Små detaljer förklarar sammanhang, människors relationer och sinnesstämningar. Klurigt, eget och otroligt vackert. Rekommenderas varmt.

Ångestsöndag

En söndagkväll i mitt fantastiskt innehållsrika och spännande liv kan jag titta på Agenda i SVT2. För er som aldrig sett programmet handlar det om domedagsprofetior i inslagsformat som sedan debatteras med en sakkunnig i studion. Programledaren ställer frågor och svaren brukar vara att läget är allvarligt.

Jorden har en befolkning på 7 miljarder som behöver mat. Att barnen i Afrika svälter fick 80-talisterna alltid höra när de lämnade kvar mat på tallriken. För några år sedan uppmärksammades skillnaderna i matkonsumtionen mellan västvärlden och övriga delar av världen. Vi äter och slänger för mycket, de har för lite. Köttindustrin går på högvarv men det löpande bandet räcker inte till även om industrin hela tiden effektiviseras. Lösningen? Äta mindre kött? EU satsar på produktion av insekter och larver. Proteinrikt och miljövänligt vilket man hoppas ska attrahera den europeiska marknaden. På en uppfödning i Holland eller kanske Belgien visas backar med larver upp och i filmklippet efter rörs de ner i en kaksmet eller blir dekoration på praliner. Mums.

Nästa inslag rör ungdomsarbetslösheten i Europa. En 19-årig tjej på Irland intervjuas och berättar om den hopplösa situationen. Om uppgivenheten på grund av att inte kunna försörja sig själv. Att inte kunna komma ut i livet på grund av att man av ekonomiska skäl tvingas bo kvar hemma. På Irland har antalet självmord bland unga stigit med 24 procent. Själv hade hon försökt ta sitt liv tre gånger.

Själv upptäcker jag att jag missat en varvs stickning mitt i mönstret och får således dra upp fem centimeter. Det krusiga garnet trasslar ihop sig och jag blir förbannad. För att EU tycker man ska äta insekter istället för att förespråka en vegetarisk kosthållning. För att man får så dåligt självförtroende av att vara arbetslös. För att man stickar fel ibland.


Om att springa så långt man bara orkar

Jag älskar att springa. Gärna långt och länge tills jag inte orkar mer. Helst med musik i öronen. Jag tycker om känslan efter några kilometer då allt är synkroniserat. Automatik. Steg, hjärtslag och andning går i samma takt som basgångarna och trumslagen.

Isluft som fyller lungorna, ut i ett susande blodomlopp som försörjer musklerna med syre. Tanken får mig att orka ett steg till. Och ett till. (Jag känner mig levande).  

Jag kan springa bort bort bort ifrån tankarna som jagar någonstans bakom mig.

Jag kan övertyga mig själv om att jag faktiskt klarar det jag verkligen vill, vilket jag behöver så mycket just nu. Därför kan jag ta i lite extra i den långa uppförsbacken som aldrig tar slut.

Jag tycker om siluetten av glesa grenverk mot en grå bakgrund. Jag tycker den bruna lövtäcket på marken förrutom när de klibbar fast på joggingskorna.

Och den stora avslutningen. Ett pampigt crecendo med soundtrack av vad IPoden shufflar. Kanske Mando Diao, Marit Bergman, Broder Daniel eller Håkan Hellström. Nedförsbacke. En flåsande syster (kanske framför, bakom eller bredvid beroende på vår induviduella dagsform). Känslan av att flyga. Att stegen slår i marken allt mer sällan för det är så brant och farten är så hög. Min egen mentala målgång är en karta över skogen där motionsspåren är utmärkta med linjer i olika färger. Jag brukar springa förbi den, över parkeringen och så långt till jag orkar. När jag väl stannar slår hjärtat hårt och snabbt, blod som rusar runt i kroppen och lätt illamående. Att ligga ner och känna hur kroppen sakta återhämtar sig.

(Jag tog nog fullständigt ut mig igår. Hela kvällen igår låg jag i en soffa, stickade lite, tittade på gamla fotografier, åt pepparkakor och försökte hålla elden i kaminen vid liv. Idag sov jag fram till ett.)  


Om att fylla förtryckta rader med bokstäver

Jag är storkonsument av anteckningsböcker. Jag kanske skriver litegrann i dem, sedan blir de liggande av någon anledning. När jag var liten skrev jag aldrig i mina anteckningsböcker för jag var rädd att förstöra dem. Kanske att det finns kvar. När jag väl fick eller köpte ett nytt var de helt enkelt för fina för att skriva i.


Även om jag inte behöver fler kunde jag inte motstå på grund av min facination av fyrtorn efter allt för många Muminserier. Trots de där sextio kronorna jag egentligen inte borde slösa fick den följa med hem.

(Och jag lovar att fylla den med vackra ord och tankar. Då kan det väl vara okej?)   

Om oordning


Om det är något jag inte tycker om är det oordningen på mina notpapper. Med tanke på att jag inte är så förtjust i pärmar (för man klämmer sig så lätt) samt att jag spelat på musikskolan i tolv år är drivorna av papper så stora att man kan drunkna i dem.

Med all den fritid arbetslöshet innebär kan jag ägna tre timmar åt att sortera och sätta in i pärmar. Alla dessa blockflöjtssatser på tre fyra sidor är som ett litet pussel. Man får fundera och leta taktnummer, jämföra typsnitt och leta efter sidnummer. Pianonoter som jag oftast inte kunnat men jag tycker det är ganska roligt att spela i alla fall. Folkmusiknoterna från resan på Irland. Världsmusikensemblen där man får alla låtar i hundra olika stämmor och versioner. Barfotalåtar (det finns även om vi mest fikar och tittar på Anders och Måns). Projektarbetet. Blockflöjtsensemblen. Jazzövningarna. Allt jag någonsin spelat. Precis så att jag orkar hålla alla pärmar i famnen samtidigt. 

I en föreläsningssal i Lund

Pappa flyttar overhead-apparaten fram och tillbaka över golvet för att bilden ska reflekteras tydligt på den vita duken. Han ursäktar sedan att han överhuvudtaget använder den, men skyller på hans höga ålder och datorer är ingenting för honom. Han provar whitebordpennor på tavlan och när han ska sudda ut de krokiga strecken går det knappt. Han frågar jaha, vad gör jag nu för fel. Ekologerna eller miljövetarna sitter med kollegieblocken uppslagna och skrattar åt dråpligheterna och hans hemmasnickrade uttryck. Pappa pratar skogsekonomi. Visar tabeller med uppgifter om fastigheten vi ska värdebestämma. Bonitet och trädslagsfördelning. Han visar diagram som tydliggör utvecklingen av priset per skogskubikmeter under tid. Han pratar om skillnaden mellan fastighetsvärde och marknadspris. Berättar anekdoter från tiden på banken som inte längre finns. Påpekar hans gråa hår och höga ålder när han på låtsas tappa tråden, för han säger att det är ett pedagogiskt knep man kan ta till. Ekologerna eller miljövetarna skrattar åt uppvisningen, pappa går fram och tillbaka med pekpinnen lutad mot axeln. Lite gränsvärden och ränteräkning. Jag kan fortfarande drömma mardrömmar om gränsvärden efter matematiklektionerna på gymnasiet. Lite problem med de två skjutbara tavlorna, oj så tokigt det kan bli. Pappa avslutar tre timmars föreläsning med att säga att det inte alls gynnar sig att vara skogsägare. Applåder.


Ett brev

Få saker gör mig så glad som när jag hittar handskrivna brev bland alla räkningar och reklamblad.

Jag känner väl igen de lekfulla bokstäver som dansat över kollegieblocken i skolbänken bredvid mig under hela gymnasiet. Nu formar de mitt för- och efternamn, min adress, postkod och bostadsort. Hon brukade skriva mittemellan de förtryckta raderna, bara för att, vilket fick förbryllade lärare att fråga varför. Ett blått frimärke med ett kvinnoansikte i profil och texten La Poste France. Tuschpennan i samma färg har med två streck strukit under La Suéde.

Från Lisa i Frankrike. Jag sparar brevet oöppnat lite till.


Kära klagomur

Ungefär så här har den 14 november varit:

Halsen har varit så uppsvullen att det gör ont att svälja. Det känns som att allt jag äter fastnar i matstrupen och sitter kvar där. Tre mackor, ett litet mjölkpaket och en chokladkaka som täpper till.

På Arbetsförmedlingen fick jag panik över känslan av att gå på gymnasiet bland alla oengagerade ungdomar som satt med ytterjackorna på. Blottan tanken på overhead-apparater och projektorer får mig att mentalt stänga av och tänka på annat. En ren överlevnadsinstinkt. Information om hur vi ska fylla i blanketten från Försäkringskassan för att få ersättning och frågor om vad man fyller i för datum för att få pengarna innan jul.

Bibliotekarien tittade medlidsamt på mig och krävde in skulden som nu överstigit maxbelopp. För mycket lånade filmer, för mycket jag glömt lämna tillbaka. Gick genom stan och tittade på alla gamla damer som knuffade sina rullatorer över för höga trottoarkanter. På småbarnspappor med skrikande barnvagnar och frusna hundar fastbundna i lyktstolpar. Köpte en murgröna för att den andra vissnat. Glömmer man lämna tillbaka biblioteksböcker får man betala tillbaka senare. Glömmer man vattna sina växter får man också sitt straff. En dag att ställa tillrätta och ordna upp sådant som annars glöms bort.

Min stickning signalerar mitt humör. Går det bra är jag entusiastisk, går det mindre bra är jag hysterisk. Familj och vänner har lärt sig se signalerna innan raseriutbrotten. Hur jag vänder och vrider på mönstret, suckar lite, stirrar ut i tomma intet och rullar upp garnnystanen som alltid rullar iväg och trasslar ihop sig. Jag har stickat en hel mönsterrad fel och tog ut ilskan på en liten skrämd harpelev som satt bredvid. Hon var inte medveten om signalerna.

(Och bara vetskapen om att det finns någon som lovat laga vegetarisk mat till mig gör mig lite lycklig mitt i allt elände. Även om jag kanske får städa undan ett berg av smutsiga tallrikar och bestick från diskbänken.)

Kattpropaganda

Jag fick låna en liten bok om katter av Inger som vi brukar hälsa på. Hon är någons farmor och bor i ett hus tillsammans med Blixten, en femtonårig hankatt som är tyst och gör lite som han vill. Jag och Inger pratar om katter hela tiden och jag fick låna en bok av henne. Hon sa att om jag ska skaffa en katt får nog mamma hjälpa mig ta hand om den.



Min bror därimot tycker inte om katter och står istället på mössens sida. Därför har det utbrutit ett litet kallt krig, då det på min plats vid köksbordet kan ligga en sådan här krigsförklaring:


Om att gör små fynd

Erikshjälpen i Kristianstad kan vara den bästa second hand-affären i hela stan. Min mammas första reaktion var "är det här nya saker?" då allting är tvättat och lagat.



Vi kom hem med en liten blomsterpidestal, precis en sådan som jag letat efter ganska länge. Mamma sa att sådana hade de på 50-talet och då kunde jag inte motstå. Jag fick en liten fyrkantig duk av mormor när jag var där och krattade upp löven efter alla hennes äppelträd och den passade perfekt ovanpå. 

På en provdocka fanns en hemmastickad julröd kofta som också fick följa med hem. Lite sorgligt att någon lagt ner så mycket tid på ett hanverk och att det sedan säljs helt oanvänt för en femtiolapp. Jag ska ta hand om koftan. Den ska få vara med i jul och baka lussekatter, koka knäck och mota bort all kyla.

Jag hittade en bok av Kerstin Thorvall med röda pärmar och guldbokstäver. "Jag sitter i Paris och äter melon" börjar historien som jag tror handlar om kärlek och saknad, det finns ingen nämligen ingen baksidetext. Men karaktärerna heter till exempel heter Pierre och Gilbert så det måste vara bra bok.




Fars dag

En dag för att hylla faderskapet behövs absolut. För alla fina pappors skull. Vi firar med uppvaktning på sängen, paket och äppelkaka.

Pappa brukar önska sig samma sak varje år. Oavsett om det är födelsedag, julafton eller fars dag. Bilschampo, tvätttrassel till bilen, rakblad och choklad. Ibland har han inflikat strumpor eller en pyamas i önskelistan. Kanske inte så kul i längden.

Müslitokig som han är pysslade jag ihop en egen blandning, för presenter det ligger lite tanke bakom är så mycket roligare att få. Speciellt när någon gjort dem själv.


En liter havregryn och rågflingor som blandas med olja, honung och vaniljsocker upphettat i en kastrull. Femton minuter rostning i ugnen och sedan lite russin, torkad frukt och andra frön. Inte så mycket svårare än så.

 

Om frysande pingviner


Men åh.

(Även om förstå-sig-påarna säger att det är ett PR-trick och att pingvinerna inte fryser när oljan tvättats bort, så var det den finaste notisen i SvD någonsin.)

Schack matt

Alla de gånger han vunnit i schack har han vält omkull alla spelpjäser och övertygat mig om att jag har förlorat. 


Pressmeddelande

Idag fick jag åter igen frågan "men jaha, vad gör du nuförtiden?".

(Host host, djupt andetag och djup suck för att få alla att förstå hur besvärad jag blir. Sedan låtsas jag ha mat i munnen, sätter något i halsen, teatersvimmar, faller från stolen till golvet i en avledande manöver. Jag blundar och tänker på känslan av att omslutas av kallt vatten, att knyckla ihop tidningspapper och springa tills man ramlar ihop av utmattning. Naturligtvis håller inte detta i längden, jag vet.)

Men eftersom alla är så intresserade:

Jag stickar en svart lusekofta och kan knappt lägga ifrån mig stickorna.

Jag kryper med jämna mellanrum ner under filtar för att titta på film eller gömma mig från gråskalan.

Jag bakar hur mycket kanelbullar som helst. Så mycket att jag måste använda hela köksbordet för att kavla ut degen och använder ett helt paket smör till fyllning.

Jag kastar upp famnar av orangegulrödbruna löv i luften och ser dem falla om och om igen. Kastar dem på någon annan om vi är två. Hoppar och ramlar och dyker tills han säger "kom, du ser dum ut" och jag plockar bort löv och pinnar från håret som om ingenting hänt.

Jag spelar Yatsy, boule, bingo eller minigolf med gamla damer och herrar som kommer till mötesplatser där jag är vikarie ibland. Jag kastar tärningar och bollar, skriker siffror och för poängprotokoll tills jag tappar andan.

Lunchar, bakar, tittar på film, spelar och skrattar med de tre pojkar som håller mig upprättstående. Jag känner mig stundtals som en marionettdocka.

Stickar med Annie på Wahlquists Conditori där det är träpanel och småblommiga tapeter på väggarna. Alla där är gamla och dricker kannor med kaffe (speciellt om de har bokcirkel). Som att åka i en tidsmaskin till 50-talet ungefär.

Väntar på att Louise ska komma hem och berätta om klubbnätter på båtar som inte stänger förrän vid fem.

Några frågor på det?


RSS 2.0