Om sylt

Jag köper jordgubbssylt innehållande 40% bär med övertygelsen att denna snålhet inte kommer vara nödvändig för all framtid.

En dag hoppas jag slippa stå och jämföra kilopriser på hyllkanterna. Jag vill plocka mina egna bär och hälla upp hemmakokad sylt i glasburkar som ingen är den andra lik. (Isista sekunden kommer jag komma på att jag inte har några burkar alls och lite kommer få förvaras i saftbringare och plastlådor. Så mycket ska jag koka.)

I nuläget gör jag allt för att inte kika på innehållsförtäckningen. Inte tänka på de övriga 60%.

Vänteläge

Igår tog jag på mig vårjackan och han sin kavaj. Vi sparkade undan vinterkläderna och tänkte nu är det slut med allt snö och slask. Nu är det slut med att halka på isfläckar och att inte kunna gå ut med tre lager stickad ull.

Men imorse såg det ut såhär (igen) och alla våra förhoppningar grusades:



 


-

Vy från ett luftslott.



Oslofjorden och Aker Brygge.

Om en ledig lördag



Vi gick till botaniska trädgården för att se hur det är där om vintern. I rabatterna fanns skyltar med namn på både norska och latin men inga växter. Kanske ett visset trassel eller en härva rötter som skymtade upp ovan jord, men inget mer.



Det fanns ett växthus där det var varmt och kvavt med exotiska växter. Till exempel vitnamesiska orkidéer och bananplantor.



Och så klart en massa växter man aldrig hade hört talas om.



På Grünerlökka hade vi vårsolen i ögonen och folkhjorder kom emot oss uppför Thorvald Meyers gate. Längs husväggarna satt människor på uteserveringar och fikade. I parkerna satt människor med kaffe i pappersmuggar och njöt av vårsolen. Annars brukar alltid människor som köper med sig kaffe skynda iväg någon annanstans.



Vi hittade en kullerstensgata uppför en kulle. Husen har säkert med mening byggts lite huller om buller och målats i de klaraste färger man kan föreställa sig. 



Ortodoxa kyrkogården.

Torsdagen den 23 februari

Elsa-Britt skrev ner ett knäckebrödsrecept vi hittade bakom en besticklåda.

På tunnelbanan satt jag och stirrade på en stickad halslinning och tillslut förstod den medelålders mannen att vi hade likadana tröjor inköpta på Irland. Han betalade i pund, jag i euro.

Jag lyckas tappa samma nedfrysta bläckfisk tre gånger på golvet.

I fiskdisken upprepar jag den fyrasiffriga koden för potatisgratäng i huvudet när jag halkar, tappar balansen och ramlar baklänges. Liggandes raklång på det schackrutiga golvet förstår jag inte vad som hänt, när medvetandet återvänder känner jag efter ifall jag har ont någonstans. Jag hör röster som frågar hur det gick. Kunder lutar sig nyfiket över disken. Och jag ligger kvar.

Monoton

Övanför huvudet cirkulerar olyckskorpar och regnmoln i omloppsbanor. Allt efter förutbestämda mönster som upprepar sig gång på gång.

Svart.


Om brödslängarbranschen

Jag drar sopsäckar med färskt bröd över schakrutigt butiksgolv. Trycker ner sex stycken i kärl märkta "matavfall". Vi räknar maskinellt ut ett svinn på flertalet tusenlappar baserat på inköpspriset. Allt ska kastas, för brödet är en dag gammalt och äter man det så dör man.

(Jag skulle kunna se det som ett steg vidare i karriären. Från att slänga dagsgamla halvt uppätna bröd för att bankmännen sa till mig att "ingen äter gammalt bröd" när jag försökte lägga det nya underst. Till att slänga sex sopsäckar med dyra brödsorter i alla former och mjölsammansättningar.)

Ute på Oslos paradgata Karl Johan sitter en hemlös vid varannan papperskorg. Barn svälter i Somalia, kvinnan med insamlingsbössan svarar ett surt "nähä" när jag inte vill skänka några mynt. Jag äter pasta för 7 kr/kg och unnar mig för tillfället inte ens ett winerbröd och vi kastar olivbröd och råglimpor och fullkornsbullar.

Jag drar sopsäckar med färskt bröd över schakrutigt butiksgolv. Tyngre än samvetet själv.

Islossning

Smältvatten söker sig bort där det ansamlas och avdunstar. (Jag tänker på illustrationerna av vattnets kretslopp i kemiböckerna från skoltiden). Det letar sig nedför asfaltsgatorna och sköljer bort all grus efter att vägarna sandats hela vintern. Det kompakta snötäcket förtvinar, här och var skymtar barmark och tillslut finns bara envisa isfläckar kvar.

Under vintern tänker jag sällan på avsaknaden av ljud. Allt är fruset och lite tystare än vanligt. Porlande vattendrag stannar upp. Smattrande regn blir till snö och faller ljudlöst. Vintern är vit av tystnad. Sedan ett varsel. Flyttfåglar återvänder med outtröttliga sånger för att väcka allt till liv. Det blir så uppenbart att någonting saknats. Ljud, för allt som hörs är kyla. Allt som doftar är kallt.  Solstrålar sticker i ögonen, bländande reflektioner från fjordvattnet. Vakna, vakna. Snart kanske det börjar bli vår. Kanske.   

Hemmehjelp

Ett virkat lapptäcke på en vit gungstol. Rader av fotografier på barn och barnbarn. Omaka tefat under jordiga lerkrukor, växter som kippar efter både vatten och luft. Hembakta små smuliga kakor på en tallrik som alltid står framme. En halvfärdig strumpstickning ämnad för någon som fryser om fötterna.

Köksluckor färgade av nikotin. En tjock, ogenomtränglig doft av cigarettrök som genomtränger allt i lägenheten. Tre Marlbouro-paket på bordet samt en sprakande radio och en plastkorg med mediciner. Stråk likt dimma som stiger från cigaretten, han slår av askpelaren mot kanten på en kopp. Fimpar i ett förbrukat kaffefilter. 


Till en pojk långt borta

Det var lite tänkt som ett inbjudningskort, även om det egentligen är hans påhitt att komma.

Det var tänkt som ett varsel om att allting här egentligen är som hemma hos honom. Att man kan se tågen susa förbi mellan husväggarna. Att bussarna stannar vid hållplatsen utanför fönstret på bestämda minuttal. 558:an mot Sölvesborg kör varken lika ofta eller högljudt som bussarna här utanför, men i alla fall.

Ett ark ur en kartbok blev till ett kuvert. En tecknad val fick bli adressetikett. Och han får det imorgon istället.

 

Om en syskonskara på tre

Den där känslan av ren och skär hemlängtan har inte slagit till än. Det är små saker då och då jag kan sakna. Som att kunna sätta mig vid symaskinen eller pianot. Som att någon hälsar en välkommen hem och undrar hur dagen har varit. Att slippa tänka på viktiga och vuxna saker, som att betala hyran i tid och pengar överhuvudtaget. Att kunna baka vad som helst med tillgång till både ingredienser och kokböcker i mängder (jag har inte ens något mjöl). Att slippa sitta ensam om kvällarna. Att kunna låna en bil och åka på spontanutflykt.

När min kära syster skriver om vår lillebror på sin blogg, kan jag inte annat än att sakna de små busfröna.

"Han påminner mig om då vi var små och hela dagarna var en enda lång lek. Då vår fantasi och kreativitet skapade världar som aldrig tidigare funnits. Då vi la äckliga pannkakor på grusvägen utanför. Då vi la oss under en filt för att spana på småfåglar som vi lockat fram med brödsmulor. Hela tiden hittar vi på nya roliga saker, att göra och att skratta åt. Bara så att du vet så älskar jag när du försöker stå emot ett gigantiskt leende, då det rycker i mungiporna och till sist ger du upp och utspricker världens största leende. Jag hade velat göra som du sa, välja pappersflygplan A till trean om bara kursen hade funnits. Nej Hankyboy, belgian blue kor gymmar inte, så vitt jag vet. Du är stark, din biff. Westcoast. Eastcoast."

Om döda fiskar

Jag slår in döda fiskar i paket.

På skärbrädan ligger ett stycke silverglittrande fjäll med laxrosa filé på undersidan. Med knivseggen som måttstock, kunden säger ”lite mer” eller ”lite mindre”. Kanske ett misstroget ”kan du inte skära i andra sidan av den där?” för alla vill ha det breda ryggpartiet.

Andra kunder tittar misstroget på mig när jag inte kan svara på hur man äter kungskrabba. Klorna ligger på is, enorma och orangeröda. Som stulna från ett djuphavsmonster taget ur fantasin. Kan man ha dem till potatisgratäng? "Jovisst" säger jag, brottas med klorna och får tillslut ihop ett bylsigt och knöligt paket.

Kunderna frågar om jag kan dela i två delar, jag säger javisst och klipper upp bröstkorgen och ryggen. Starkare än så är inte skelettet på en kyckling, det ger vika för en sax. Det ska bära upp alla överproportionella muskler. Det ska skydda de inre organen och det lilla liv som finns där inuti. Allting så väldigt skört. Utanpå är försäljningspriset 49.90 NOK, en produkt skapad av köttindustrin.

Sörjan av inälvor fastnar på plasthandskarna, på inslagspappret, överallt.

Jag klarar inte av livlösa, dimmiga fiskögon. Jag klarar inte av den tjocka kväljande doften av färsk fisk. I samma stund hör jag en ryggrad knäckas under knivskarp egg. Sedan en dov duns när kniven når skärbrädan i plast. Och ryggraden knäcks igen och igen och igen.

Jag tänker att det här är något av det äckligaste i hela världen. Hur djur kan gå från levande till produkter upplagda på is bakom glas och extrapriserbjudanden.


Om en lördag och en söndag

Jag bor i ett land där det är 20-årsgräns på de allra flesta uteställena. I alla fall på de ställena dit man vill gå, där det är hippt och dansant att hänga. Jag bor i en stad där jag dessutom känner väldigt få personer.

Så det blir helt enkelt ingen bildserie från förfesten. (Vi skulle sitta ihophysta i ett litet kök med vitlackerade skåpluckor, kryddkrukor mot en bakgrund av mörkblått kakel.) Inga bilder från när vi ramlar, eller halkar, ned för gatorna och kramar lyktstolpar. (I den bästa av världar hade vi för ett ögonblick varit i Paris och vi hade snurrat omkring Metro-skyltar istället för gråa gatlyktor). Ingen dokumentation från ett hippt dansgolv. (Där vi känner alla, kan alla refränger och krampaktigt håller om halsen på våra ölflaskor medan vi dansar oss galna tills de tänder ljuset och personligen ber oss att gå hem.)

Nej, så var det inte den här helgen i alla fall. Därimot har jag köpt två tefat och hängt upp på väggen och suttit på ett café och pysslat ihop ett kuvert av en utriven sida ur ett atlas. Fattigmannsestetik. Människor omkring tittade nyfiket på medan jag klippte genom Kamerun, Niger och Libyen. Och så har jag gått på Aker Brygge tillsammans med alla turister som pratar främmande språk och fotograferar. Sådant som man gör.


Uppför Karl Johans gate

Ingenting annat än kylan påminner om att det är mitt i kallaste februari. Med solen i ryggen blir allting överexponerat, allt badar i ljus. Klezmertoner från ett dragspel och en saxofon. Folkströmmar i olika riktningar, trafikljus som slår om mellan grönt och rött. Lågt flygande fiskmåsar mitt på paradgatan, mellan husen på min högra sida skymtar Oslofjorden som reflekterar ljus. Sorl av människoröster, vart och ett på olika avstånd. En röst som urskiljs bland andra, den ökar och avtar i takt med mina steg mot trottoaren.

Allt är ljus, vitt och bländande. Jag slås plötsligt av hur vackert det faktiskt är. Och tanken på att jag faktiskt bor här är svår att förstå.


Vad konstnärerna kallar brist på inspiration

Det känns som att jag förlorat förmågan att sätta ihop ord till meningar. Jag vet inte vart jag använder skiljetecken, helst skulle jag sätta ut punkter och bindestreck lite överallt. Som hemliga morsekoder. Jag stavar precis lika illa som i tredje klass då jag hamnade i hjälpgrupp för dem som inte kunde dubbelkonsonanter. Lappa och lapa, matta och mata. Kort betoning så är det oftast dubbla konsonanter, lång betoning så är det en. Jag skämdes i den där gruppen, jag skämdes när svenskaläraren ropade upp mitt namn bland dem som haft usla resultat på rättstavningsprovet. Jag letar böjningar på ord, funderar på vad egentligen självklara saker heter i plural. Jag rabblar infinitiv, presens, imperfekt, perfekt, pluskvamperfekt och futurum. Prövar mig fram med att byta ut vokaler men allt låter fel och rätt på samma gång. Kanske är det för att jag överallt hör norska. Som svenska fast utan alla kantiga konsonanter och med en satsmelodi i durskalor. Tonfisk heter tunfisk och uttalas väldigt glatt. Glat eller glatt. Gladigt, glädjefyllt.


Om en yrkeskår

Bankmän står med plastskedar och petar ut torkade melonbitar ur müsliburken.

Bankmän ställer ner sina kaffekoppar på diskbänken trots att luckan till diskmaskinen är öppen.

Bankmän ringer konstant under fredagmorgnarna och frågar när våfflorna levereras.

Bankmän stirrar på siffror och diagram som om de kunde styra tillväxten med blicken.

Bankmän dricker helst sitt kaffe svart och lämnar kvar kakorna som ändå mest är för syns skull. 

Bankmän använder goda herrparfymer som dröjer sig kvar i hissen likt visitkort.

(Trehundrafemtio bankmän, en vecka till.)

Morgonilska

Jag vaknar och tittar på klockan, 10:38. Några minuter senare, efter att ha vant mig vid att det här inte alls är rummet jag vaknat upp i hela mitt liv, sticker det till i ögonen. Utanför mitt hus finns ett blått och ett rött hus, båda med vita fönster. Ovanför hustaken sprider sig en strålande värme, en liten bit i taget. Och sedan blir det olidligt, jag måste vända ansiktet ner mot kudden för det bränner, det gör så ont. "Varför sa inte den förra hyrestagaren något om det här", tänker jag argt för mig själv. Han nämnde den dåliga värmeisoleringen som gör att det alltid är iskallt i rummet. Han nämnde den dåliga ljudisoleringen och att en hållplats där bussarna går dygnet runt finns precis utanför fönstret. För idag är en dag då ingenting är vackert, inte ens en soluppgång över ett hustak. Trots att jag är i en stad där det är hemskt kallt och bara snöar, så spelar det inte någon roll. Inte idag. 

RSS 2.0